Γιατί ο Έλεγχος ‪Θυροειδή‬ είναι σημαντικό.

Ο Θυρεοειδής βρίσκεται στο κάτω μέρος του τραχήλου και μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα. Έχει σχήμα θυρεού και αποτελείται από δύο λοβούς, τον αριστερό και τον δεξιό που ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό. Αν και το μέγεθός του είναι μικρό, η σημασία του για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού είναι τεράστια, καθώς από αυτόν εξαρτώνται πολλές λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού μας.

Επειδή ακριβώς οι θυρεοειδικές ορμόνες δρουν σε όλα τα οργανικά συστήματα του ανθρωπίνου σώματος, οι εκδηλώσεις που προκύπτουν από τη δυσλειτουργία τους είναι πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους. Επίσης, η σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων στην πορεία της νόσου δεν είναι συγκεκριμένη και ποικίλει από ασθενή σε ασθενή, γι’ αυτό και η πρώιμη διάγνωση του προβλήματος είναι απαραίτητη για τη σωστή εκτίμηση και έγκαιρη θεραπεία από τον κλινικό ιατρό.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, τη θυροξίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την καλσιτονίνη, η οποία παίζει ρόλο στην ομοιόσταση του ασβεστίου και στον οστικό μεταβολισμό.

Η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) παράγεται από την υπόφυση και είναι κυρίως υπεύθυνη για τον έλεγχο της σύνθεσης των θυρεοειδικών ορμονών T3 και Τ4. Η έκκριση της TSΗ ρυθμίζεται από την ορμόνη απελευθέρωσης της θυρεοτροπίνης (TRH) που εκκρίνεται από τον υποθάλαμο και από την άμεση δράση των θυρεοειδικών ορμονών στην υπόφυση.

Θυροξίνη(FT4)
Θυροειδοτρόπος(TSH)

Ειδική τιμή: €20